Думки дня

"Думки дня" - слідкуйте за своїми конкурентами, але ще уважніше стежте за власною справою. Коли ви вивчаєте своїх конкурентів, пам'ятайте, що здалеку все здається ідеальним. Навіть планета Земля, якщо достатньо далеко від неї відлетіти, виглядає як мирне місце.

середа, 30 січня 2013 р.

Суспільство. Пробудження


«За мертвих, живих та ненароджених»: Львів вшанував пам'ять жертв під Крутами

«Свободи не буває на половину. Немає різниці хто тебе грабує та експлуатує: українець, росіянин чи єврей. Свобода буває або повна, або її не буває взагалі. Свободу беруть, свободу не дають!»
На Аскольдовій могилі
 Поховали їх —
 Тридцять мучнів українців,
 Славних, молодих…

( Павло Тичина )

Рівно 95 років тому під селищем Крути відбувся п’ятигодинний бій між 300-ма київськими студентами та 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова. Тоді, у нерівному, бою молодь не програла – вона свідомим героїзмом подолала страх смерті, показавши приклад відданості та жертовності.
У Львові вже взяли за традицію не забувати про важливі події, завдяки яким протягом століть формувались наш дух, наша історія та наша воля. Тож, і ця подія не стала винятком. Організатором акції є рух «Автономний Опір», котрий уже вчетверте смолоскипною ходою доводить, що своїх – не забуваємо. Про висновки з тієї кривавої дати нашої історії активіст зазначає:  «Цей подвиг став початком ери національно-визвольних змагань, і ми повинні цю еру продовжити. Їхні спогади вчать нас, за що треба боротись. Не за якусь абстрактну «самостійну Україну», на чолі з панами-капіталістами, а тільки за незалежну трудову республіку, де пануватимуть українські працюючі маси, - зазначив він. - Історія битви під Крутами і всієї української революції - це історія помилок. І вона вчить нас, що здобуття волі може бути справою лише самого трудового народу, а не якихось «добродіїв» з високих кабінетів».
Попри дошкульний сніг понад тисячу львів’ян зібралось на Площі Ринок і о 20:00, запаливши смолоскипи, рушили пішою ходою до пам’ятника Степану Бандері. Звернувши на вулицю Дорошенка, довга колона попрямувала догори, вигукуючи різні гасла : «Слава Україні – Героям Слава», «Крути, Крути – вас не забути», «Наша земля – наші Герої», «Героям Крут тричі – слава, слава, слава», «Свободу чесним – Свободу Павличенкам», «Мир хатам – війна палацам», «Слава нації – смерть ворогам». Попереду учасники акції тримали банер з гаслом «За мертвих, живих та ненароджених!». Також, трохи піднявшись по вулиці Дорошенка, біля пам’ятника жертвам політрепресій львів’яни  вшанували українських «спартанців» хвилиною мовчання та рушили далі, де вийшли на вулицю Степана Бандери. Діставшись пункту призначення, пам’ятника Героя України, учасники акції культурно поклали загашені факели на одну купу, після чого організатори акції зробили промову, наголосивши громаді, щоб та не забувала хто відповідальний за «українських спартанців» та що свободу нам ніхто не подарує – за неї треба боротись : «Ми не маємо забувати, хто стоїть за національним пригніченням України, проти кого на смерть бились Герої Крут. Це сили російського імперіалізму, які досі панують над Україною. Боротьба проти іноземних поневолювачів, проти цих окупантів повинна мобілізувати народ. Ми повинні донести про необхідність боротьби проти катів нашого народу. Свободи не буває на половину. Немає різниці хто тебе грабує та експлуатує: українець, росіянин чи єврей. Свобода буває або повна, або її не буває взагалі. Свободу беруть, свободу не дають!».
Далі усі учасники акції виконали державний гімн та розійшлись.

Немає коментарів:

Дописати коментар