Думки дня

"Думки дня" - слідкуйте за своїми конкурентами, але ще уважніше стежте за власною справою. Коли ви вивчаєте своїх конкурентів, пам'ятайте, що здалеку все здається ідеальним. Навіть планета Земля, якщо достатньо далеко від неї відлетіти, виглядає як мирне місце.

вівторок, 30 квітня 2013 р.

Майстер-клас. Факультет журналістики

ЯКИМ МАЄ БУТИ СПРАВЖНІЙ ЖУРНАЛІСТ ?

Відповідь на це запитання давала редактор відділу новин інтернет-видання «ZAXID.NET» Христина Нога. Майстер-клас від журналістки відбувався у рамках Другої всеукраїнської науково-практичної конференції «Українські мас-медіа: традиції та виклики сьогодення».

Упродовж майстер-класу Христина Нога намагалась пояснити аудиторії, що робота журналіста - дуже складна, виснажлива і напружена, а в інтернет-виданнях – просто пекельна. «Якщо ви хочете бути журналістом-новинарем в Інтернеті, то ви повинні бути ним не з 09:00 до 18:00, а 24 години на добу. Якщо ви вважаєте що о 18:00 ваша робота закінчилась – або ви не журналіст, або ви неуспішний журналіст, який ніколи не стане успішним», - наголосила гостя. Окрім цілодобового режиму онлайн, журналіст повинен бути універсалом, тобто «варитись» практично в усіх темах: «У нашому виданні зараз є всього три журналісти, які висвітлюють усе у Львові: від сьогоднішньої сесії облради, закінчуючи якоюсь виставкою. Тобто журналіст повинен бути максимально поінформованим та максимально компетентним у тому, що він висвітлює. Бо часто буває, що до нас приходять журналісти і кажуть, що працюють тільки у певній галузі. Нам такі не потрібні».

Ще на початку цієї зустрічі Христина Нога наголосила, що хоче, аби усе було максимально практично, тому майстер-клас набув форми діалогу, де усі присутні намагались поставити свої запитання. На запитання, звідки журналіст повинен усе знати, журналістка відповіла: «Медійник повинен вчитись сам. Він має дуже багато читати різнопланової, художньої і навчальної літератури та просто інші ЗМІ. Якщо ви багато читаєте газет, інтернет-видань або просто багацько читаєте, тоді ви будете в курсі». Ще однією майстерністю, якою, за словами Христини Ноги, повинен володіти журналіст, є знання іноземної мови. Адже бувають різні моменти у роботі, коли медійникові потрібно взяти коментар у особи, яка не розмовляє українською. Більше того, це дасть новинареві змогу моніторити закордонну пресу. На її думку, такий моніторинг є дуже важливим джерелом для здобуття інфоприводів: «Інтернет не обмежується Львовом, областю чи Україною в цілому».

На закінчення дискусії журналістка «ZAXID.NET» наголосила на важливості заголовків. «Якщо ми проведемо паралелі з друкованою пресою, то тут вона може використовувати різні фотографії, врізки чи виділення для заманювання читача. В Інтернеті для того, аби читач зайшов на вашу новину, у нього є тільки заголовок. Якщо у вас поганий заголовок, але під ним є прекрасна новина, то читач до вас не прийде, і ваша новина отримає 50 переглядів максимум», - зазначила Христина Нога.

КОМЕНТАРІ

Софія БОЖИК, студентка 1 курсу факультету журанлістики ЛНУ ім. І. Франка:Майстер-клас від Христини Ноги був переходом від теоретичного знання до практики. Він дав змогу краще зрозуміти особливості роботи журналіста в інтернет-виданні, а також способи отримання та використання інформації з соціальних мереж та блогів. У зв’язку з браком відповідальності журналіста новини з Інтернету мають певну недовіру в аудиторії, тому сподобалось, що ми говорили про обов’язки журналіста перед споживачами.

Вікторія САЧКО, студентка 1 курсу факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка:
Відвідавши майстер-клас, який проводила Христина Нога, я взяла собі за правило "бути всюди в один і той самий час". Вдосконалювати свої навички написання новин та коротких заміток, працювати швидко та якісно, чітко висвітлювати факти, самовдосконалюватись у різних сферах життя та відвідувати багато заходів, дізнаватись щось нове, бути у центрі всіх подій. Контактувати з людьми та заводити нові знайомства, бути обізнаною людиною у галузі новітніх технологій, оскільки сьогодні це необхідна річ для успішного журналіста.

Георгій СІДУН, школяр:
З цього майстер-класу я зробив для себе кілька висновків. Христина Нога - дуже обізнана у своїй справі людина і завдання лектора на майстер-класі виконала чудово. Цей практикум допоміг мені поринути у тяжке життя журналіста, що працює в інтернет-виданні. Він буквально мусить уміти усе і знати усе. На прикладі інформагентства «ZAXID.NET» стало більш зрозуміло, як працюють подібні сайти. Також я зрозумів, що треба менш грубо критикувати у своїх коментарях авторів статей, адже "художника може образити кожен" .

Дмитро Пальчиков

Немає коментарів:

Дописати коментар