Думки дня

"Думки дня" - слідкуйте за своїми конкурентами, але ще уважніше стежте за власною справою. Коли ви вивчаєте своїх конкурентів, пам'ятайте, що здалеку все здається ідеальним. Навіть планета Земля, якщо достатньо далеко від неї відлетіти, виглядає як мирне місце.

четвер, 21 березня 2013 р.

Суспільство

З Днем народження, пані Ліно!

Під такою назвою у Львові влаштували музично-поетичну виставу, приурочену до 83-и річчя письменниці-шістдесятниці Ліни Костенко.

83 роки тому народився цей «гігант» українського слова, корифей вишуканості та проникливості, майстер думок без часових рамок. Кожен українець пишається жити в один час з цією живою легендою шістдесятництва.

19 березня у Палаці культури імені Гната Хоткевича львів’яни мали змогу налосодитися духом костенківської поезії, котру гармонійно доповнювали гра на бандурі та африканському барабані джембе у виконанні етно-гурту «Ойкумена».

Серед почесних декламаторів слів Ліни Костенко – викладач ЛНУ ім. І. Франка Ольга Квасниця, актор академічного театру імені Леся Курбаса Тетяна Каспрук, студентка ЛНУ ім. І. Франка Ольга Андрусів, радіоведуча «Львівської хвилі» Маріанна Фіртка, актор Першого українського театру для дітей та юнацтва Людмила Зборовська та бандуристка капели «Дзвінка» Іванна Бойко.

Організаторами вечора поезії були активісти проекту «Казкоманія», завдання яких цього дня було посіяти хоч малесеньку зернину у свідомість людей та створити поштовх для пробудження від суспільної байдужості.

«Зараз час всеохоплюючого сну. Ми так сильно заснули, і сняться нам дуже страшні сни, і немає поштовху до пробудження: національного, та насамперед людського. Наш проект «Казкоманія» у першу чергу дбає про найменших наших друзів, ми віримо, що посіявши світле зерно у їхні душі там зросте прекрасне квітка. Проте і за дорослих намагаємося дбати. Не могли ми прогавити можливості прочитати по-своєму поезію Ліни Костенко. Вона беззаперечний геній сучасності. І ми пишаємося тим, що живемо з нею в один час», – поділився ініціатор проекту Роман Лапуда.

Понад годину глядачі насолоджувалися захоплюючим циклом «Інкрустації», що за своєю мелодійністю та тематикою створили панацейну атмосферу, де кожен присутній міг на хвилю забути про свої буденні проблеми та поринути у зовсім інший простір – простір Ліни Костенко.

До речі, саме за «Інкрустації», видану італійською мовою у 1994 році, Ліні Василівні вручено премію Франческо Петрарки, якою Консорціум венеціанських видавців відзначає твори видатних письменників сучасності.

«Переконана, що ті, хто прийшов, знають творчість Л. Костенко, і гадаю, що бодай на мить кожен з нас змінився. Якщо не змінився, то хоч замислився, зупинився, опинився у сакральному слові поезії. Направду, вірші спроможні торкнутися невидимих глибин душі. Як у Ліни Василівни: поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі», – поділилась враженнями Ольга Квасниця.

КОМЕНТАРІ

Володимир Нижняк, студент:

До останнього для мене загадкою залишався формат вечора: номінально флеш-моб чи більш звичний для таких випадків творчий вечір, вистава чи імпровізація. Та попри це захід «З Днем народження, пані Ліно!» приємно подивував, передусім, тим, що у Львові шанують велику поетесу ще за життя. Приємно бачити, що на це відгукується молодь, яка має виховуватися і рости завдяки таким подіям. Як завжди, чарівно почути рядки Ліни Костенко зі сцени. Це не просто поезія, це й пісня, і драма, і ода водночас. Для мене родзинкою був музичний супровід «Ойкумени», де-де, а такого раніше я не чув. На завершення, про успіх події свідчать бурхливі оплески, якими не раз вибухав зал під час «Дня народження». Сподіваюся, поетеса в душі усміхнулася, заручившись енергетикою, що у цей вечір випромінювали львів’яни. Здоров’я та довголіття, пані Ліно!

Анна Вдовиковська, школярка:

Кожного року ми намагаємося відсвяткувати День народження Ліни Костенко по-особливому. Що тільки не вигадували: концерти, читання її поезій, полеміки, відеовітання. І рідко коли вдається додати щось нове. Цьогоріч «Казкоманія» вигадала такого собі ровера: читання віршів пані Ліни під музику гурту «Ойкумена» і змушена сказати, що їм вдалось створити специфічну, чарівну атмосферу.
Як не дивно, за таких складних погодніх умов, зал був майже повним. Єдиний недолік, на мою думку, так це те, що все швидко закінчилось.

Ірина Малюк, студентка:

Поезія Ліни Костенко написана на віки, для сьогодення, для майбутнього. У цій поезії є все: історична пам’ять, людські переживання, там є життя. Від вечора, мабуть, очікувала чогось більшого, але з великим задоволенням послухала вірші й пісні. Чому більшого? Бо читали твори, які є у всіх на слуху, дуже відомі, так поверхово торкнулись її творчості, а хотілося почути щось нове, яке вийшло з-під руки пані Ліни. Хоча мені дуже імпонувало, як шість чарівних жінок професійно та харизматично декламували вірші, було переживання, була емоція, дійсно відчувалася сила слова. Не пошкодувала ні краплі, що була глядачкою концерту, оскільки вечір подарував гарний настрій.

Данило Забавчук, школяр:Вистава, я б сказав, добротна, місцями навіть дуже. Взагалі мені поезія останнім часом дуже подобається, а вірші Ліни Костенко – це завжди неповторно. Організатори влучили тим, що підібрали саме цикл «Інкрустації». Також сподобалась інтонація декламування. До недоліків я б відніс те, що більшість з виконавців читали тексти, правда це моє вже.
Також сподобався супровід етно-гурту «Окуймена», завдяки їм музичній виставі додалась якась неповторність. Проте, на мій погляд, чомусь все швидко закінчилось. Лише годину з копійками, але загалом мені сподобалось.

Джерело: Вголос

Немає коментарів:

Дописати коментар